GYIK - Audiológus szakértőink válaszolnak az Önök leggyakoribb kérdéseire.

A következőkben a hallásveszteséggel és a hallókészülékekkel kapcsolatosan leggyakrabban feltett kérdésekre adott válaszokat olvashatja.

Mennyibe kerülnek a hallókészülékek?
VálaszBezárás

Az árak nagyon eltérőek lehetnek a hallókészülékekbe épített technológiától, a választott opcióktól és a vásárolt szerviz szolgáltatásoktól függően. Hallásveszteségének típusától és speciális igényeitől függ, hogy milyen hallókészüléket javasolnak Önnek. A társadalombiztosítás sokféle hallókészülék megvásárlásához nyújt támogatást, erről a hallókészülék-specialista tájékoztatja Önt. A támogatott Siemens hallókészülékek árairól az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Online Segédeszköz Jegyzékében (SEJK) tájékozódhat.

Honnan tudhatom, hogy a hallókészülékek megfelelőek lesznek a számomra?
VálaszBezárás

Azok a pácienseknek, akik hallókészüléket vásárolnak, próbaidőszakra jogosultak – ez rendszerint 30 nap az illesztés időpontjától kezdve. Ez idő alatt audiológusa vagy hallókészülék-specialistája együttműködik Önnel, hogy biztosítsa a teljes megelégedését. Az utóillesztések során a készülékek finombeállításaival foglalkoznak, és ha szükséges, változtathatnak a stíluson, vagy az áramkör kapcsolási sémáin.

A hallókészülékek visszaadják a hallásomat?
VálaszBezárás

Egyetlen hallókészülék sem adhatja vissza a normál hallását. Mégis, a Siemens hallókészülékek lehetővé teszik, hogy a halk hangokat is meghallja, amelyeket korábban nem hallott. Hallókészüléke abban is segít, hogy jobban megértse a beszédet.

Hogyan tudják a hallókészülékek az életminőségemet javítani?
VálaszBezárás

A hallókészülékek azáltal növelhetik az Ön életminőségét, hogy növelik önbizalmát és csökkentik a stresszérzetét. Nehéz magabiztosnak lenni, amikor nem biztos a hallásában.

A hallókészülékek

 • fejleszthetik az Ön személyes kapcsolatait. – Végül is a sikeres kapcsolatok a sikeres kommunikáción múlnak.
 • növelhetik a munkában nyújtott teljesítményét. – A hallókészülékek szükségtelenné teszik, hogy állandóan azt kérdezze: „Tessék?” vagy „Megismételnéd?”, és a játékban, a szórakozásban is a csúcson tartják Önt.
 • fokozhatják a biztonságát. – Hiszen nem akarja elmulasztani, hogy meghallja: a füstriadót (a ház biztonsága múlhat ezen); a kutya ugatását, ha idegen jön; egy behajtó gépkocsit, amikor épp sétál; vagy a mentőautó szirénáját, amikor épp vezet.
Nem fogok öregnek tűnni a hallókészülékekkel? Nem rontja el a megjelenésemet?
VálaszBezárás

A mai hallókészülékek kisebbek és úgy tervezték őket, hogy diszkrétek legyenek. A legtöbbjük még közvetlen közelről is szinte észrevehetetlen. Az egyik modell valójában mélyen a hallójáratba illeszkedik, így viselés közben gyakorlatilag láthatatlan. Olyan divatos hallókészülékeket is kínálunk (vidám színekben és egzotikus virágos díszítéssel), amelyeket érdemes megmutatni!

Egy vagy két hallókészülékre lesz szükségem?
VálaszBezárás

A legtöbb embernek, aki a belső fül sérülése miatt szenved hallásveszteségtől, nagyjából ugyanolyan fokú a veszteség mindkét fülében, ezért két hallókészülék viselésére lesz szüksége. Ha Önnek csak az egyik fülében van hallásvesztesége, talán csak a sérült fülében kell majd hallókészüléket hordania.

Bebizonyították, hogy két hallókészülék viselése növeli a beszédértést zajos környezetben, segíti a helymeghatározást (a hang forrásának megtalálását), és átfogóan fokozza a hangminőséget ahhoz képest, mint amikor valaki csak egy hallókészüléket visel.

Hogyan működik a hallókészülék?
VálaszBezárás

A legegyszerűbb formájukban a hallókészülékek olyan elektronikus eszközök, amelyek felveszik és felerősítik a hangot. Azokat a hangokat, amelyeket Ön természetes úton nem hallana, nagyobb hangerővel jobban hallja. A Siemens hallókészülékek a hang felerősítésénél sokkal többre képesek. Audiológusa vagy hallókészülék-specialistája által programozott kifinomult áramkör kapcsolási sémáink az Ön egyéni hallásveszteségéhez igazodnak, a high-tech jellemzők pedig életstílusának megfelelően választhatók. Legkorszerűbb hallókészülékeinket úgy terveztük, hogy ne csak a hallását, hanem az életminőségét is javítsák.

Mely tevékenységek lehetnek veszélyesen hangosak?
VálaszBezárás

Legyünk elővigyázatosak és óvjuk hallásunkat, ha petárdázunk, ha diszkóba, koncertre vagy moziba megyünk, ha játékautomatákkal játszunk, ha sportlövészeten, vadászaton, vagy motorsporttal kapcsolatos eseményeken veszünk részt, ha motoron, motoros szánon, motorcsónakon utazunk, vagy épp fűnyírót használunk.

Mely foglalkozásokkal jár együtt a hallásveszteség kockázata?
VálaszBezárás

Néhány azon foglalkozások közül, amelyeknél fennáll annak a veszélye, hogy hallásveszteséget okozhatnak : kereskedők, gyári munkások, tűzoltók, rendőrtisztek, gazdálkodók, szerkezetépítő munkások, a hadsereg személyi állománya, nehézipari munkások, zenészek és más szórakoztatóiparban dolgozó szakemberek.

Mi okozza a hallásveszteséget?
VálaszBezárás

A hallásveszteség a legtöbb esetben a belső fül sérülésével jár együtt. A hallásveszteség a leggyakrabban amiatt fordul elő, hogy a korosodás és/vagy a hosszú távú zajártalom sérülést okoz a belső fülnek azon a részén, amely a hangjeleket az agyba küldi. A tudományos kutatások a magas vérnyomást és a cukorbetegséget szintén összefüggésbe hozták a hallásveszteséggel, mivel ezek a betegségek is okozhatnak sérülést a belső fülben. A hallásveszteségnek ez a típusa csak megfelelően illesztett hallókészülékekkel korrigálható, és nem fordítható vissza.

A hallásveszteség néhány más oka nem végleges, és orvosilag kezelhető lehet. Ilyen ok lehet pl. a túl sok fülzsír (cerumen), a középfül fertőzése, és a középfül csontjainak a működési hibája. Egy teljes, diagnosztikus hallásvizsgálat azonosíthatja, hogy Ön a hallásveszteség mely típusától szenvedhet, és az orvosi kezelés segíthet-e ezen.

Nem tudnám már, ha hallásveszteségem lenne?
VálaszBezárás

Kevés orvos szűri rutinszerűen a hallásveszteséget. Mivel a legtöbb hallássérült ember jól hall csendes környezetben, a hallásveszteség felismerése nagyon nehéz problémát jelenthet az orvosának.

Honnan tudom, hogy hallási problémám van?
VálaszBezárás

A hallásveszteség a leggyakrabban fokozatosan kezdődik, így szinte észrevehetetlen. Az alábbiakban felsoroljuk a legfontosabb figyelmeztető jeleket, amelyek segítenek meghatározni, vajon Ön hallásveszteségtől szenved-e:

 • Egyre gyakrabban úgy tűnik, hogy az emberek motyognak
 • Ön hall, de gondjai vannak a beszédértéssel
 • Gyakran kéri meg az embereket, hogy ismételjék meg, amit mondtak
 • A telefonbeszélgetés egyre nehezebben megy
 • Nem hallja az olyan háztartásban előforduló zajokat, mint pl. a vízcsap csöpögése, vagy az óra ketyegése
 • Nehezen hall anélkül, hogy a beszélő arcát látná
 • Azt mondják, Ön túl hangosan beszél
 • Az emberek azt mondják, Ön túl hangosan hallgatja a rádiót vagy a TV-t
 • Csengenek vagy zúgnak a fülei
 • Nehezen megy a beszélgetés, ha valahol sokan vannak
 • Gondot jelent kettőnél több ember beszélgetését követni
 • Erőlködnie kell, hogy halljon az olyan zsúfolt helyeken, mint amilyenek az éttermek és a bevásárlóközpontok
 • Nehézséget jelent a nők vagy a gyerekek beszédét meghallania
Lehet, hogy hallási problémám van. Mit kell tennem?
VálaszBezárás

Ha Ön 18 éves, vagy annál idősebb, meg kell beszélnie egy találkozót egy audiológussal vagy hallókészülék-specialistával, hogy meghatározzák hallásveszteségének típusát és mértékét. A hallásvizsgálat eredményétől függően talán azt is javasolják majd Önnek, hogy keresse fel orvosát vagy fül-orr-gégészét a hallókészülékekkel való illesztést megelőzően. Ha feltételezi, hogy gyermekének hallásvesztesége lehet, a legjobb, ha beszél gyermekorvosával, aki gyermekaudiológushoz küldi Önöket a gyermek hallásvizsgálata és kezelése céljából.